În acest articol, vom arunca o privire înapoi la originile halatului medical și ce materiale textile sunt potrivite pentru turele de noapte. Halatul este un articol vestimentar care însoțește și protejează tot personalul medical din spitale. Te poți întreba care sunt originile acestor halate medicale care au devenit esențiale pentru profesioniștii din domeniul medical?
Scurt istoric
Halatul medical a existat încă din antichitate, totuși apariția sa în domeniul medical datează de la originile medicinei. Era utilizat în principal de către femei și călugărițe care aveau grijă de pacienții afectați de epidemii. Scopul său principal era de a se proteja pe sine și de a-i proteja pe ceilalți de riscurile răspândirii (fluide corporale, medicamente etc.). Halatul medical era din bumbac deoarece este cea mai rezistentă țesătură. Culoarea albă a fost întotdeauna asociată cu simbolul igienei și purității religioase.
De-a lungul anilor caracteristicile halatelor medicale s-au schimbat. Textile sintetice au apărut și au permis introducerea culorilor ținutelor. Culoarea halatelor s-a schimbat de la alb la verde pentru a nu se mai vedea prea mult sânge. În plus, s-a constatat că această culoare verde este calmantă pentru pacienți. În anii 60, au apărut și au devenit din ce în ce mai populare filme și seriale medicale, cu toate că hainele albe s-au dovedit prea orbitoare în fața camerei, așa că din nou, culoarea hainei medicale a trebuit schimbată. În acest moment s-a născut halatul albastru. Ideea a fost apoi aplicată în spitale datorită iluminării intense din sălile de operație pentru confortul medicilor.
De atunci, halatele medicale au apărut pentru a diferenția personalul medical: halate albe pentru medici, albastrul și verdele pentru lucrătorii din sala de operație și rozul pentru moașe și asistente medicale. Astăzi, culorile rămân destul de subiective, deoarece estetica este luată în considerare la fel de mult ca rolul protector al halatului.
Materialul pentru halatul tău medical
Alegerea materialelor textile este esențială atunci când vine vorba de halate medicale. Într-adevăr, această îmbrăcăminte, pe care trebuie să o porți în fiecare zi, dar și în turele de noapte trebuie să fie foarte confortabilă pentru a nu interfera cu mișcările tale, oricare ar fi acestea, trebuie să fie, de asemenea, foarte rezistent la petele care pot fi întâlnite în mediu.
Protecția și confortul sunt, prin urmare, cuvintele de ordine atunci când vine vorba de materialul halatului tău medical. Protecția halatului implică prezența poliesterului, un material foarte rezistent și ușor de întreținut, care nu va suferi la spălarea obișnuită la care este supusă în mod obișnuit îmbrăcămintea medicală. Mai fragil, dar mult mai flexibil, bumbacul rămâne materialul perfect din punct de vedere al confortului. Combinația dintre aceste două materiale îți va garanta confortul și rezistența halatului medical. Reține că proporțiile ideale sunt 65% pentru poliester și 35% pentru bumbac.
De aceea, ai mare grijă de materialul în care este confecționat halatul medical. Rezistența și protecția sunt calități necesare, dar nu neglija confortul unei haine pe care ar trebui să o porți în fiecare zi, precum și în turele de noapte.