Inflația este creșterea generalizată a prețurilor într-o economie de piață flexibilă. În general, inflația se resimte la nivelul întregii lumi, însă în funcție de foarte multe criterii poate să fie mai mare sau mai mică.
2018 a adus în România o inflație destul de mare, țara noastră ajungând o adevărată campioană în fața altor țări membre UE. Conform Eurostat, în România s-a ajuns la o rată a inflației de 3.8%, mai mare decât în Lituania și Estonia, ambele cu câte 3.2% și mult mai mare decât media Europeană care este de 1.5%. Unele institute de statistică oferă rezultate și mai sumbre, spunând că inflația atinge 5%.
Este vorba, totuși, doar de niște cifre. Ceea ce este mai important este cum afectează inflația veniturile românilor?
Puterea de cumpărare scade, renunțându-se la cheltuielile care nu sunt vitale
O inflație care nu este ținută în frâu duce la micșorarea puterii de cumpărare, atâta vreme cât veniturile oamenilor nu cresc. Astfel, se renunță la achiziția bunurilor care nu sunt tocmai vitale.
După mai mulți ani în care importurile au crescut și consumul a devenit din ce în ce mai mare, se estimează că inflația va încetini viteza cu care românii cumpără și va scădea din volummul importurilor.
Decizii din ce în ce mai grele luate de BNR
Banca Naționala a României este cea care trebuie sa lupte cu inflația, iar deciziile sunt din ce în ce mai greu de luat. Una dintre deciziile luate anul acesta a fost de a mări dobânda de politică monetară, în așa fel încât să se limiteze creșterile prețurilor.
Din păcate, pe măsură ce rata inflației creștere, pârghiile pe care le are BNR la dispoziție sunt din ce în ce mai puține.
Ce a dus la creșterea inflației, în condițiile în care în urmă cu 2 ani România a stat extrem de bine la acest capitol?
Sunt mai multe cauze care au dus la creșterea inflației, printre ele numărându-se creșterea salariilor și pensiilor fără o bază serioasă, creșterea accizelor la carburanți și majorarea tarifelor la energia electrică, la gazele naturale și la energia termică.
Cauzele nu sunt doar interne, ci și externe. Spre exemplu, creșterea prețului internațional al barilului de petrol reprezintă una dintre principalele motive ale inflației.
În principiu, inflația a crescut din cauza unui dezechilibru foarte mare al balanței comerciale, iar românii riscă să aibă destul de mult de suferit din această cauză.
Cum poate fi redusă inflația?
Există o serie de metode prin care inflația poate să fie scăzută:
- Creșterea ratelor dobânzilor la titluri de stat;
- Scăderea prețurilor obligațiunilor;
- Încercarea de a limita cheltuielile și de a-i convinge pe români să economisească.
Toate aceste soluții însă, pot să stopeze din creșterea economică, ceea ce nu este tocmai un efect benefic.
Deși inflația poate să fie scăzută printr-o politică monetară foarte strictă, cel mai sănătos mod de a elimina această creștere a prețurilor este printr-o politică sănătoasă dusă de guvern, în așa fel încât să existe un echilibru în piață.
2019 va fi, aproape cu siguranță, un an în care inflația o va lua la vale, însă dacă se iau decizii corecte este posibil ca noul deceniu să ne găsească într-o situație ceva mai bună.