• Acasă
  • Publicitate
  • Studiu: Expunerea excesiva la soare este cea mai frecventa cauza a deteriorarii firului de par

Studiu: Expunerea excesiva la soare este cea mai frecventa cauza a deteriorarii firului de par

Expunerea excesivă la soare este cea mai frecventă cauză a deteriorării structurale a firului de păr, arată un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Știință Cosmetică. Cercetătorii au descoperit că majoritatea lipidelor detectate au scăzut după expunerea la UV. Părul scalpului este una dintre cele mai expuse părți ale corpului uman, radiațiile UV de la lumina soarelui având un impact major asupra calității părului, inclusiv culoarea și fragilitatea. Deoarece scalpul este cea mai înaltă parte a corpului uman, în mod implicit,  acesta este expus cel mai mult la lumina soarelui.

Creșterea deshidratării și a permeabilității părului

Radiațiile UV pot provoca deteriorarea părului, inclusiv pierderea rezistenței la tracțiune și a strălucirii, fragilizarea, vârfurile despicate și electrizarea părului. Aceste daune sunt induse de scăderea hidratării și de creșterea permeabilității părului, ca urmare a expunerii prelungite la lumina soarelui. În timpul unei astfel de expuneri, pot apărea modificări vizibile ale structurii keratinei din păr, inclusiv reacții cu aminoacizi, steroli și acizi grași.

Albirea și degradare a părului

Mai mult decât atât, radiațiile UV ar putea chiar să degradeze și să decoloreze părul din cauza oxidării melaninei. De exemplu, părul blond devine deschis, în timp ce părul roșu și maro se pot schimba pe un ton portocaliu. Razele UV pot provoca radicali liberi în structura părului, astfel că melanina părului este distrusă și dizolvă componentele vitale pentru creșterea părului (adică, aminoacizi, peptide, proteine). Aceasta, la rândul său, are ca rezultat modificări ale proprietăților mecanice ale părului și, în cele din urmă, modifică bunăstarea și culoarea părului. În special pentru părul tratat chimic (de exemplu, părul vopsit sau îndreptat chimic), procesul de degradare și albire, generat de lumina soarelui are loc mai agresiv.

Cum poate fi protejat părul de radiațiile UV în timpul verii

Chiar dacă radiațiile UV reprezintă multe amenințări la adresa integrității părului, există modalități eficiente prin care acesta poate fi prevenit de daunele radiațiilor UV. În primul rând, consumul de apă este  o modalitate fundamentală de a menține umiditatea întregului corp, precum și a scalpului și a părului pe parcursul zilelor de vară. Când corpul nu are apă, foliculii de păr devin deshidratați, slabi și mai vulnerabili la influența radiațiilor UV.

O altă modalitate de a stimula părul să combată radiațiile UV este adopția unei rutine adecvată de îngrijire a părului pe tot parcursul anului. Pe lângă produsele de îngrijire precum seruri, SPF-uri sau vitamine, este esențial să se folosească instrumente de păr care nu folosesc căldură excesivă și care păstrează hidratarea naturală a părului, așa cum este uscătorul de păr de ultimă generație de la Dyson. Acesta ascunde firele rebele sub șuvițele mai lungi, rezultând un păr cu aspect neted și strălucitor, folosind doar aer. Pentru o uscare rapidă a părului, fluxul de aer este amplificat și produce un jet de aer controlat și de mare viteză iar temperatura aerului este măsurată de 40 de ori pe secundă şi reglată prevenind astfel deteriorarea părului provocată de căldură. În plus, accesoriu Gentle Air este proiectat pentru a fi blând cu părul subțire și scalpul sensibil, difuzează aerul, creând un flux de aer slab și mai rece, uscând rapid părul, în același timp.

În general, pielea este mult mai protejată de lumină soarelui decât părul. Cu toate acestea, daunele pe care radiațiile UV le pot provoca sănătății părului sunt vizibile. Strălucirea și culoarea părului pot fi modificate, în mod negativ, iar vârfurile se pot despica, cu ușurință. Specialiștii recomandă o hidratare corespunzătoare, precum și utilizarea produselor și accesoriilor de păr, de calitate, care protejează firul de păr și nu-l expun la căldură severă.

Lasă un răspuns