Inscrie-te la cursul: Cum iti deschizi un magazin online pas cu pas

  • Acasă
  • Publicitate
  • Primul centru multidisciplinar din România pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor a fost amenajat la Săftica, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov

Primul centru multidisciplinar din România pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor a fost amenajat la Săftica, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov

București, 2 mai 2022: Primul centru integrat din România pentru sprijinirea investigării violenței împotriva copiilor a fost inaugurat la Săftica. În total, cinci instituții s-au alăturat proiectului #LocDeAdevăr, demarat de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Asociația Zi de Bine: Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, Consiliul Județean Ilfov, DGASPC Ilfov, Centrul Național pentru Sănătate Mintală și Luptă Antidrog și Asociația Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei. Noul centru de referință va permite specializarea unei echipe de profesioniști pregătiți să utilizeze instrumente științifice corelate cu cele mai actuale standarde internaționale pentru investigarea diverselor abuzuri la care este supus un copil-victimă.

Asociația Zi de Bine_Loc de Adevăr (1)

Funcționarea acestui spațiu multidisciplinar, alcătuit din camera de audiere, sală pentru asistență,  cabinet medical și zonă de asistare socială și terapeutică, va fi coordonată de prim-procurorul județului Ilfov și un grup consultativ din care face parte câte un reprezentant al fiecărei instituții implicate în proiect. Toate procedurile operaționale vor avea în centru interesul copilului pentru stabilirea adevărului și asistarea sa medico-terapeutică. În plus, cabinetul de examinare medicală va avea în dotare primul colposcop forenzic din România, un instrument care va permite obținerea de probe științifice, prin evidențierea și documentarea în imagini chiar și a celor mai mici leziuni de pe corp. Costurile administrative și de personal vor fi suportate de Consiliul Județean Ilfov, instituția care a și pus la dispoziție spațiul necesar amenajării și funcționării centrului integrat pentru sprijinirea investigării violenței împotriva copiilor.

Asociația Zi de Bine_Loc de Adevăr (7)

„Am pregătit un draft de ordin comun prin care să valorificăm imediat acest spațiu modern pentru toate investigațiile în care sunt implicați copiii”, afirmă prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, Răzvan Tomoiu.

 

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect a fost de 55.000 euro și a fost oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

“Prin proiectul #LocDeAdevăr, respectiv #LocDeBine, am arătat că se pot face investigații judiciare centrate pe interesul copiilor, iar rezultatele sunt mai mult decât o nouă infrastructură. În jurul acestor spații s-a format deja o masă critică de profesioniști din justiție care au devenit conștienți de mecanismele prin care trauma influențează gândirea și comportamentul unui copil și sunt astfel mai pregătiți să obțină mărturii și alte probe relevante în dosarele de violență“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

 Asociația Zi de Bine_Loc de Adevăr (2)

 În acest proiect nu inovăm, ci adaptăm instrumente și metode care și-au dovedit eficiența peste tot în lume, din SUA și Europa de Vest, până în Coreea de Sud. Noi credem că știința în slujba justiției protejează un copil-victimă și, dincolo de aflarea adevărului, îl ajută să-și găsească echilibrul. Acest management central la procuror va permite articularea tuturor resurselor la care orice victimă are dreptul și ar trebui să aibă acces pentru a depăși momentul de criză. Informațiile rezultate din exploatarea centrului integrat pot genera politici locale de prevenție și reacții țintite în comunitățile vulnerabilizate inclusiv prin depistarea unui pradător sexual”, a precizat Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Asociația Zi de Bine_Loc de Adevăr (4)

Acest demers reprezintă o continuare a proiectului Loc de Bine, demarat încă din luna februarie 2021 de către Asociația Zi de Bine în colaborare cu Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale. În această perioadă au fost realizate șapte camere de audiere pentru minori, la Parchetele de pe lângă Tribunalele din județele Argeș, Sibiu, Mureș, Bacău, Constanța, Vâlcea și Vrancea.

Proiectul celor șapte “Locuri de Bine” a fost deja preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii în sediile a cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Capitală și în alte 30 în sediile unor parchete județene din România.

LocdeAdevăr a fost creat prin replicarea, pentru prima dată în România, a modelului de bune practici internațional care în SUA poartă numele de Child Advocacy Center, iar in Europa, Barnahus.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

Asociația Zi de Bine_Loc de Adevăr (6)

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Lasă un răspuns