Inscrie-te la cursul: Cum iti deschizi un magazin online pas cu pas

Migratia romanilor dupa 1989

Anul 1989 a adus caderea cortinei de fier, consecinta directa a destramarii Uniunii Sovietice, fapt ce a facilitat succesul revolutiilor impotriva comunismului ale statelor din estul Europei.
Aceste state aflate intr-o profunda criza economica si sociala de mai bine de un deceniu, izolate pe scena internationala, devenisera pentru cetatenii lor, ca niste inchisori uriase din care singura scapare era fuga peste granita spre occident.

Revolutia romana a fost poate cea mai sangeroasa dintre toate miscarile de inlaturare ale regimurilor comuniste, poate si din cauza faptului ca poporul roman fusese supus unor opresiuni si lipsuri greu de imaginat.
Daca pe timpul comunismului romanii care reuseau sa treaca granita erau luati sub ocrotirea statelor pe teritoriul carora cereau azil, dupa caderea regimului dictatorial, acestia nu au mai putut obtine azil politic, statele occidentale considerand ca Romania a devenit o tara libera si ca cetatenii acesteia nu mai sunt persecutati in niciun fel.

Accesul in Uniunea Europeana a fost restrictionat pentru romani, care puteau circula si munci legal, pe baza unor vize cu greu obtinute.
Statele Unite ale Amercii au introdus Loteria Vizelor pentru a compensa inlaturarea posibilitatii de a acorda azil politic cetatenilor proveniti din fostele tari comuniste.
Odata inlaturata posibilitatea de a obtine azil politic la trecerea frontierei, ceea ce constituia o cale de migratie deja traditionala, romanilor le-a fost tot mai greu sa se stabileasca legal in tarile occidentale.

Intre anii 1990 si 2006 nu am asistat la exodul preconizat, fapt ce s-a materializat imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, atunci cand romanii au putut sa calatoreasca si sa lucreze liber si legal in Europa.
Dupa anul 2006, numarul romanilor aflati in afara granitelor tarii a tot crescut pana la 9.7 milioane in prezent, iar in combinatie cu declinul natalitatii, populatia rezidenta a tarii a ajuns pana aproape de 18 milioane de locuitori. Acest declin demografic este cauzat de un cumul de factori mai greu de inteles in profunzime.

In acest moment romanii nu mai sunt oprimati in tara lor, dar multi dintre ei cauta sa isi atinga adevaratul potential in afara granitelor, acolo unde munca lor este remunerata mai bine si conditiile de viata sunt cu mult peste cele oferite de tara noastra.
Cei stabiliti in afara granitelor au afirmat ca printre factorii determinanti in luarea deciziei de a parasi tara, au fost clasa politica, coruptia si saracia.
Exodul romanilor dupa anul 1990 a fost destul de insemnat, perioada in care aproximativ 7 milioane de persoane au parasit tara in cautarea unui trai mai bun.
Perspectivele sunt tot mai putin favorabile pentru Romania care si-a pierdut astfel o buna parte din forta de munca activa, precum si din persoanele inalt educate.

O buna parte dintre cei ramasi in Romania sunt depenenti de banii trimisi de catre rudele aflate in exteriorul tarii, fiind vulnerabili social, si avand tendinta de a vota partide de stanga care promit diverse masuri de coeziune sociala, dar ajung in cele din urma, ca prin prestatia lor de la guvernare, sa determine plecarea uni numar tot mai mare de persoane in afara granitelor.
Acest cerc vicios poate duce la o diviziune sociala tot mai pronuntata, precum si la esecul unei redresari totale a tarii, in efortul de a ajunge din urma tarile occidentale mult mai dezvoltate.

Lasă un răspuns