• Acasă
  • Economie
  • Ce sunt criptomonedele È™i de ce statele încearcă să le oprească răspândirea în rândul populaÈ›iei?

Ce sunt criptomonedele și de ce statele încearcă să le oprească răspândirea în rândul populației?

Bitcoin, Ethereum sau Ripple, sunt doar 3 dintre cele peste 1500 de criptomonede care au reușit anul trecut să uimească întreaga lume prin explozia de valoare pe care au avut-o. Aceste monede virtuale au reușit să dezvolte o adevărată piață financiară și să trezească o mulțime de semne de întrebare din partea marilor instituții bancare și din partea guvernelor lumii.

 

Ce sunt, de fapt, criptomonedele?

Criptomonedele sunt bani digitali, care pot fi folosiți doar în mediul online, pe baza unor reguli stricte. Ceea ce le face speciale este faptul că funcționează pe baza unei rețele peer-to-peer, ceea ce oferă încredere maximă investitorilor.

Această rețea peer-to-peer păstrează copii ale tuturor tranzacțiilor în toate calculatoarele posesorilor de criptomonede. Practic, fraudarea acestor monede este imposibilă.

Pe piață există peste 1500 de criptomonede iar piața are o valoare de peste 1 miliard de dolari. În perioada de boom de la sfârșitul anului 2017,  piața ajunsese la aproape 7 miliarde de dolari. Chiar dacă se află în scădere, criptomonedele reprezintă încă un interes uriaș pentru investitori dintr-o serie de motive:

  • Pot fi folosite fără o carte de identitate. Cei care folosesc criptomonede sunt anonimi.
  • Pot fi folosite de oricine, oriunde în lume, fără niciun fel de probleme.
  • Au un număr limitat. Nu poate fi generat un număr infinit de criptomonede, indiferent de ce monedă este vorba.
  • Sunt unidirecÈ›ionale. Odată ce o tranzacÈ›ie a fost făcută, aceasta nu poate să fie recuperată, doar dacă nu se face o altă tranzacÈ›ie în direcÈ›ie inversă.

De ce statele încearcă să oprească răspândirea criptomonedelor în rândul populației?

Băncile naționale de la nivel mondial fac front comun și avertizează puternic împotriva criptomonedelor. Avertismentul vine din cauza faptului că nu există niciun cadru legal care să ofere protecție investitorului. De asemenea, există și o teamă mare referitoare la spălarea de bani, în condițiile în care criptomonedele permit tranzacționarea anonimă.

Evident, criptomonedele reprezintă și o concurență mare pentru piața bancară și aduce posibilitatea unor tranzacții fără comisioane, ceea ce este un alt motiv de teamă pentru guverne și pentru bănci.

 

Piața criptomonedelor a scăzut foarte mult în ultima vreme. De ce?

Există foarte multe motive care au contribuit la scăderea pieței:

  • Un număr din ce în ce mai mare de ICO-uri. ICO-urile ( initial coin offer) sunt proiecte care solicita lichidități pentru dezvoltarea anumitor idei. Numărul foarte mare de ICO-uri a dus la acumularea unor sume foarte mari de Ethereum È™i la vânzarea simultană, ceea ce a dus la o scădere bruscă.
  • Efectul de domino. Pe orice piață financiară, în momentul în care apare o scădere bruscă investitorii au tendinÈ›a de a vinde, ceea ce generează un efect de domino.
  • RestricÈ›ii impuse de guvernele lumii. Cum majoritatea guvernelor nu sunt de acord cu folosirea criptomonedelor, au apărut din ce în ce mai multe reglementări în acest sens, ceea ce influenÈ›ează puternic preÈ›ul.

Deși scăderea este una foarte mare, se crede că piața își va reveni în 2019, existând semne că investitorii încep din nou să cumpere monede. Este foarte probabil să nu se mai atingă valorile de la sfârșitul lui 2017,  însă ceea ce este cert este că piața crypto este o piață a viitorului.

Lasă un răspuns