Inscrie-te la cursul: Cum iti deschizi un magazin online pas cu pas

Echipa de vis a baschetului american

Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi la nivel mondial, iar în unele țări este o adevărată religie. Există multe motive pentru care acest sport este popular, însă unul dintre ele este echipa națională a Americii care a jucat la Jocurile Olimpice din 1992.

Se crede că această echipă este cea mai bună echipă creată vreodată, în orice sport, iar dovada este cât se poate de clară: toate meciurile câștigate cu mai mult de 100 de puncte înscrise.

Titlul de „ Echipa de Vis” este, așadar, cât se poate de justificat.

Care este istoria echipei de vis a Americii?

Până în 1989, tradiția americană era de a-și forma echipa națională de baschet din amatori. Totul a funcționat foarte bine, câștigându-se o mulțime de trofee olimpice. La sfârșitul anilor ‘80 însă, echipele de baschet din Uniunea Sovietică și Iugoslavia au început să fie din ce în ce mai performante, ceea ce a transformat echipa de amatori a Americii într-o echipă necompetitivă.

Astfel, s-a luat decizia ca echipa națională să fie compusă din jucătorii profesioniști ai asociației naționale de baschet, iar în 1991 a fost conturată baza, formată din zece jucători: Michael Jordan, Scottie Pippen, John Stockton, Karl Malone, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing, Chris Mullin, David Robinson și Charles Barkley. Toți veneau de la echipe de top din NBA și rău  la apogeul carierei.

Rezultatele s-au văzut la Jocurile Olimpice de la Barcelona, unde echipa a defilat, câștigând fără probleme fiecare meci. Echipa de vis a învins pe rând Brazilia, Germania, Angola, Spania și Croația. Finala a fost jucată în compania Croației și câștigată cu 117 la 85.

La următoarele jocuri olimpice, cele din 1996 și cele din 2000, tradiția de a alege cei mai buni jucători din NBA a rămas, formându-se Echipa de Vis II și Echipa de Vis III. Totuși, formula din 1992 a fost cea care va rămâne întotdeauna în inimile iubitorilor de baschet.

Lucruri interesante despre Echipa de Vis

Prezența acestor jucători cu adevărat impresionanți la Jocurile Olimpice din Barcelona a dat naștere unor momente foarte interesante:

  • Jucătorii echipei de vis au fost singurii care nu au stat în satul olimpic, aceÈ™tia alegând să stea într-un hotel de lux în Barcelona;
  • Echipa americană a reuÈ™it să bată o mulÈ›ime de recorduri, fiind cea mai performantă echipă din toate timpurile;
  • Liderii echipei, Charles Barkley È™i Michael Jordan, au înscris o medie de 18, respectiv 14.9 puncte în fiecare meci;
  • DeÈ™i la Jocurile Olimpice a reuÈ™it să doboare recorduri È™i să câștige titlul de cea mai bună echipă din toate timpurile, Echipa de Vis a fost învinsă într-unul dintre meciurile de pregătire pentru Olimpiadă de o echipă a unei facultăți;
  • Este singura echipă din istorie care a reuÈ™it să înscrie peste 100 de puncte în fiecare meci jucat la o olimpiadă;
  • Antrenorul echipei US nu a solicitat niciodată timeout în timpul Olimpiadei. Nu ar fi avut sens să o facă.
  • Datorită Echipei de Vis, NBA-ul a fost globalizat. Dacă în 1992 existau doar 23 de jucători internaÈ›ionali în campionatul american, astăzi există nu mai puÈ›in de 113.

Echipa de Vis a fost incredibilă și tot ceea ce putem spera este că se va mai forma la un moment dat o echipă la fel de bună.

Lasă un răspuns