• Acasă
  • Vremuri Bune
  • TERRA România Utilaje de Construcții a încheiat anul 2023 cu afaceri de 94 milioane de euro

TERRA România Utilaje de Construcții a încheiat anul 2023 cu afaceri de 94 milioane de euro

București, 16 februarie 2024 Pentru TERRA România Utilaje de Construcții, companie care face parte din grupul austriac TERRA Holding, unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje de construcții din Europa, 2023 a fost cel mai bun an din istoria sa pe piața autohtonă, înregistrând un număr record de utilaje vândute,  peste  800 de unități. Anul trecut, TERRA România Utilaje de Construcții a raportat afaceri de 94 milioane de euro, în creștere cu peste 77% față de cele 53 de milioane de euro înregistrate în 2022. Printre planurile de extindere ale companiei, în 2024, se numără o investiție de 6 milioane de euro.

„Proiectele cu finanțare europeană sunt principalul motiv al creșterii pieței de utilaje de construcții în 2023, cu aproximativ 50% față de 2022, ajungând până la aproximativ 4.000 de echipamente noi,. O creștere importantă se datorează și accelerării proiectelor de infrastructură finanțate, în principal, prin PNRR. Cea mai mare pondere a avut-o, vânzarea de echipamente noi JCB, dar și din business-ul pe care îl avem prin celelalte branduri comercializate de către TERRA, respectiv Sennebogen, Rubble Master și Dynapac, care au crescut semnificativ față de anul anterior, au făcut din 2023 cel mai bun an din istoria companiei pe piața românească. O astfel de creștere a presupus o planificare foarte bună a stocurilor, comenzilor și resurselor, atât umane cât și financiare”, mărturisește Victor Vasluian, CEO-ul TERRA România Utilaje de Construcții, care în 2023 a câștigat cotă de piață la toate categoriile de echipamente pe care le comercializează. „Cu precădere pe cele de volum, buldoexcavatoare și mini/midi excavatoare, care reprezintă circa 50% din piața totală de utilaje noi. Cu peste 40% cotă de piață la buldoexcavatoare, suntem numărul 1 în România la aceasta categorie de echipamente.”

Chiar dacă a atins un nivel record în 2023, piața de echipamente noi de construcții se situează la un nivel normal, ținând cont de suprafața si gradul de dezvoltare al țării. Alte țări din regiune mai mici și cu infrastructură mai dezvoltată, au o mărime a pieței apropiată de cea din România, explică CEO-ul companiei. „Activăm într-o piață cu o evoluție greu predictibilă și mizăm pe nevoia reală de dezvoltare a infrastructurii din România, care presupune utilizarea de utilaje noi, performanțe. Totuși, estimăm că, în absența finanțării prin fonduri europene a achiziției de utilaje de construcții, piața va scădea în 2024. Cu cât anume, este dificil de estimat, probabil în jur de 20-30%.”Cu o echipă de 115 angajați, mai mare cu 10% față de anul precedent, Terra Utilaje România își continuă planurile de dezvoltare în 2024. Dacă la finele lui 2023, compania a deschis un nou punct de lucru în Iași, în contextul în care zona Moldovei  absoarbe multe echipamente, în 2024, focusul va fi pe dezvoltarea punctelor de lucru din Brașov și Timișoara, care presupune construcția unor noi sedii, moderne, echipate la cele mai înalte standarde. „Suntem în faza finală a etapei de proiectare și avizare, estimăm să începem lucrările propriu-zise în această primăvară. Va urma, apoi și dezvoltarea punctului de lucru din Turda, de asemenea foarte important în strategia noastră de dezvoltare. Investițiile totale se ridică la aproximativ 6 milioane de euro în următoarele 12 luni”, conchide Victor Vasluian.

Lasă un răspuns