• Acasă
  • Vremuri Bune
  • Mars sărbătorește Ziua Mondială a Animalelor și încurajează adopțiile de căței și pisici

Mars sărbătorește Ziua Mondială a Animalelor și încurajează adopțiile de căței și pisici

București, 4 octombrie 2023 – Ziua Mondială a Animalelor se sărbătorește în fiecare an pe 4 octombrie. Această zi celebrează animalele și reamintește cât de importante sunt în viața oamenilor. Mars Petcare consideră că fiecare animal merită o familie iubitoare și susține adăposturile de animale și pe cei care își doresc să adopte un prieten blănos.

În fiecare an, o mulțime de căței sunt abandonați și ajung pe străzi sau în adăposturi. Există multe moduri prin care oamenii pot ajuta animalele, cel mai important fiind adopția. Căței și pisici de diferite vârste, rase sau temperament așteaptă să își găsească o casă, iar atunci când adoptă, oamenii le oferă șansa de a avea alături o familie iubitoare.

„Din ce în ce mai multe animale au norocul să își găsească o nouă casă, dar există în continuare o mulțime de animale abandonate. Adopția este una dintre cele mai bune opțiuni pentru cei care își doresc să aibă alături un prieten blănos, iar educarea oamenilor în acest sens poate contribui la reducerea numărului cățeilor abandonați. La Mars, lucrăm cu acest scop de mult timp și sprijinim noii părinți de animale, printre altele, oferindu-le informații despre metodele corespunzătoare de dresaj, înțelegerea nevoilor animalelor și dieta potrivită pentru ele. Toate acestea sunt esențiale pentru o coexistență plina de armonie în casă.” spune Ilie Găgeatu, General Manager Mars România, care va participa la ziua de voluntariat Mars de la Adăpostul Speranța, cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor.

Sprijinirea adăposturilor și colaborarea cu organizațiile non-proft pe termen lung sunt o prioritate pentru Mars, iar compania implementează numeroase programe educaționale și activități în acest sens, cum ar fi susținerea adăposturilor prin donații materiale sau voluntariat. Anul acesta, Mars România continuă tradiția de a se implica în viața animalelor din adăposturi de Ziua Mondială a Animalelor și donează 182.000 de porții de mâncare pentru cățeii și pisicile fără adăpost.

Puii de căței sunt cei mai căutați

Conform datelor, cățeii care au microcip petrec mai puțin timp în adăposturi deoarece sunt identificați mai ușor de părinții lor. Cățeii cu vârsta sub 3 ani care nu prezintă probleme de comportament și se înțeleg bine cu oamenii sau alte animale au cele mai mare șanse să își găsească o nouă familie. De asemenea, de cele mai multe ori, oamenii aleg animale de talie mică sau medie cu o fire mai liniștită. În schimb, cățeii seniori, bolnavi, de talie mare și cei care au un aspect diferit au cele mai puține șanse să își găsească o nouă familie.

Indiferent de vârstă sau rasă, decizia de a lua un animal de companie trebuie să fie o decizie informată și responsabilă. Este important de știut că toate animalele au nevoie de iubire, răbdare și dedicare.

„La Speranța, salvăm câini fără stăpân sau în suferință, le oferim îngrijire, adăpost, afecțiune și le căutăm cămine stabile, familii responsabile și iubitoare. Sunt multe provocări în fiecare zi. Mulțumim Mars pentru inițiativa activităților de voluntariat în adăpost într-o zi atât de specială ca cea de 4 octombrie, pentru donațiile în hrană, atât de importante pentru noi, dar mai ales pentru că ne este partener în promovarea adopției și a comportamentului responsabil față de animale. Pentru noi, dar mai ales pentru toți câinii pe care îi îngijim, tot acest suport contează enorm. Suntem recunoscători.” menționează Anca Tomescu, reprezentant Comunicare, Fundația Adăpostul Speranța.

De ce sunt abandonate animalele de companie

Printre cele mai frecvente motive pentru care animalele sunt abandonate se numără:

  • Creșterea costului vieții asociată adesea cu nevoile financiare pentru îngrijirea animalului de companie;
  • Decesul proprietarului sau imposibilitatea de a îngriji animalul de companie în continuare din motive obiective;
  • Probleme de sănătate – animalele provoacă alergii unor membri ai familiei;
  • Comerț ilegal – animalele sunt cumpărate de la așa-numitele „ferme” de animale unde sunt ținute în condiții nefavorabile, ceea ce le poate provoca anumite probleme de sănătate;
  • Comportamentul animalului – în unele cazuri, oamenii nu sunt informați corespunzător în legătură cu îngrijirea patrupezilor și aleg să îi abandoneze.

Primele zile împreună

Sosirea unui animal în familie este întotdeauna un eveniment important și este nevoie de răbdare pentru a-l cunoaște. „Cu această ocazie ajută să ne exersăm empatia și să încercăm să înțelegem prin ce trece câinele cât mai bine. Ajută să nu-i forțăm să interacționeze cu noi, dacă nu vin ei la noi sau tind să se îndepărteze de noi când ne apropiem. Dacă vom adopta o poziție a corpului prietenoasă pentru câini, nu una prin care ne aplecăm deasupra lor, aceștia ar trebuie să caute companie noastră după 1-2 zile. Vă puteți împrieteni și cu ajutorul hranei. Cel mai bine este să-i aruncați mâncarea la 2-3 metri de voi și doar după câteva încercări reușite să-i dați din mâna voastră.” spune Vlad Vancia, specialist în comportamentul animalelor.

Cum pot fi rezolvate probleme

Se poate întâmpla ca sosirea unui cățel în familie să nu meargă întotdeauna conform planului. Cum pot rezolva părinții de patrupezi această situație? În primul rând, este important ca oamenii să rămână calmi și să acționeze cu considerație deoarece animalele nu știu că este o problemă în comportamentul lor. Unele probleme pot fi cauzate de dresajul incorect sau, de multe ori, se poate întâmpla ca oamenii să aibă alte așteptări despre traiul alături de un animal. „Bunul simț este o direcție bună în ceea ce privește managementul comportamentului. Comportamentele problematice apar de obicei când nevoile câinelui nu sunt îndeplinite corespunzător (nevoia de siguranță, nevoia de socializare, nevoia de stimulare mintală etc). Dacă vom pedepsi sau ignora aceste comportamente, nu-l ajutăm pe câine să înțeleagă cum anume să se exprime și ce comportament să adopte. Modul lor de a învăța este diferit de al nostru, cu ei nu putem duce o discuție așa cum facem între noi, repetiția este mama învățăturii și la animale.” adaugă Vlad Vancia, specialist în comportamentul animalelor.

Lasă un răspuns