Inscrie-te la cursul: Cum iti deschizi un magazin online pas cu pas

  • Acasă
  • Publicitate
  • COMPETIȚIA PROFESSIONAL 2022 AU FOST ANUNȚAȚI FINALIȘTII ȘI CANDIDAȚII DE PE LISTA SCURTĂ

COMPETIȚIA PROFESSIONAL 2022 AU FOST ANUNȚAȚI FINALIȘTII ȘI CANDIDAȚII DE PE LISTA SCURTĂ

World Photography Organisation anunță finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă în categoria Professional din cadrul competiției Sony World Photography Awards 2022. Pentru al 15-lea an, premiile acordate în categoria Professional recompensează o serie remarcabilă de lucrări atât pentru aptitudini tehnice, cât și pentru o abordare originală a subiectelor contemporane.

Câștigătorul titlului Fotograful Anului 2022 va fi selectat din rândul celor ce se regăsesc pe lista finaliștilor categoriei Professional și va fi anunțat pe 12 aprilie. O selecție de imagini realizate de către finaliștii și fotografii selectați va fi expusă în cadrul expoziției Sony World Photography Awards la Somerset House în perioada 13 aprilie – 2 mai 2022.

SWPA 2022 KV

Peste 340,000 de imagini din 211 teritorii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2022, iar peste 156,000 au fost trimise la categoria Professional – cel mai mare număr de înscrieri din istoria competiției.

Cei trei finaliști și proiectele fiecărei categorii de la Sony World Photography Awards 2022 sunt:

Arhitectură & DESIGN

În Nur-Sultan Javier Arcenillas (Spania) prezintă o serie de fotografii ale arhitecturii remarcabile și excentrice a capitalei Khazakstanului. În Blueprint Yun Chi Chen (Taiwan) a realizat imagini suprapuse, în mai multe straturi, imitând procesul unui plan arhitectural tradițional, sau procesul de cianotipie, folosind tehnici digitale de post-producție. Lucrarea Dorf a lui  Domagoj Burilović (Croația) utilizează montajul foto pentru a exprima ironia modului în care natura a revendicat casele din Slavonia, o regiune care s-a îmbogățit în secolul al XIX-lea din exploatarea pădurilor și a terenurilor locale.

CREATIVITATE

New Waves de Raphaël Neal (United Kingdom) juxtapune scene generate de schimbările climatice cu portretele adolescenților; dipticele evidențiază consecințele devastatoare trăite de cei care vor fi cei mai afectați de acestea, în viitor. Sometimes the Sky Above us is Open de Sarah Grethe (Germania) urmează călătoria fotografei spre orașul natal al mamei sale din sudul Germaniei, unde explorează relația lor prin portrete și natură statică. Mellow Apocalypse de Alnis Stakle (Letonia) preia imagini din colecții open-source, cum ar fi muzee, instituții științifice și bănci de imagini, pentru a crea colaje detaliate în care elemente disparate se îmbină și se contopesc.

PROIECTE DOCUMENTARE

The Long Days of Hanau de Fabian Ritter (Germania) documentează comunitatea din Hanau, Germania în urma atacurilor rasiste din oraș,, care au avut loc pe 19 februarie 2020.  The Children of the Financial Collapse in Venezuela a renumitului fotojurnalist Jan Grarup (Danemarca), prezintă scene inspirate din disperarea și sărăcia cruntă a venezuelenilor din Columbia. Insurrection, lucrarea renumitului fotograf de știri Win McNamee (Statele Unite) surprinde scenele dramatice în care o mulțime de suporteri ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA și au pătruns în clădire pe 6 ianuarie 2021.

MEDIU

Shunta Kimura’s (Japonia) Living in the Transition explorează impactul schimbărilor climatice din Bangladesh, unde localnicii se confruntă din ce în ce mai mult cu efectele acestora, cum ar fi eroziunea malurilor râurilor, alunecările de teren și creșterea nivelului de salinitate. În Nemo’s Garden, Giacomo d’Orlando (Italia) documentează prima seră subacvatică din lume – o posibilă soluție pentru nevoia disperată de a găsi metode alternative și durabile de cultivare a alimentelor. Portraits in Ashes, lucrarea acamatului fotograf Gideon Mendel (Africa de Sud) portretizează familii și personaje în interiorul structurilor goale ale clădirilor pustiite, surprinzând în mod emoționant distrugerea lăsată în urmă de incendiile din Grecia, Canada și Statele Unite.

PEISAJ

Realizată în timpul unei ninsori neobișnuit de abundente cauzată de schimbările climatice, lucrarea Solar Graphic a lui Andrius Repšys (Lituania) surprinde surse de energie durabile, cum ar fi baraje, turbine eoliene, și baterii solare fotografiate de sus, reducându-le la abstracțiuni grafice. Life on Earth de Lorenzo Poli (Italia), se adâncește în magia eterică a naturii și prezintă frumusețea misterioasă a unei lumi neîmblânzite, înfățișată printr-un set divers de peisaje. Când fotograful de portret Gareth Iwan Jones (Regatul Unit) nu a putut să-și desfășoare activitatea în timpul carantinei, acesta și-a îndreptat obiectivul camerei foto către siluetele copacilor pe cerul amurgului, creând o serie de imagini asemănătoare portretelor, reunite sub titlul Tree.

PORTOFOLIU

The Beauty of Humanity de Anna Neubauer (Austria) explorează dorința fotografului de a se îndepărta de stereotipurile tradiționale și de a sărbători diversitatea printr-o serie de portrete atent gândite. În Portfolio, Hugh Fox (Regatul Unit) surprinde momente liniștite ale vieții de zi cu zi cu familia și prietenii în timpul pandemiei. Fotograful comercial și editorial Julian Anderson (Regatul Unit) prezintă o selecție de portrete, lucrări peisagistice și imagini statice realizate pentru diverse tematici de revistă.

PORTRET
Caryatis 2021 de George Tatakis (Grecia) este un studiu al costumelor tradiționale feminine grecești, care derivă din diferite perioade de timp din istoria bogată a Greciei, fiecare fotografie fiind documentată cu meticulozitate și pusă în scenă. Migrantes, lucrarea stimatului fotojurnalist Adam Ferguson (Australia) reprezintă o serie de autoportrete ale migranților din Mexic în timp ce așteaptă să treacă granița în SUA. Folosind o cameră montată pe un trepied cu cablu de declanșare, Ferguson și-a invitat subiecții să aleagă momentul în care este realizată fotografia, oferindu-le astfel putere asupra imaginii proprii. Bushmeat Hunters realizată de către respectatul documentarist Brent Stirton (Africa de Sud) este o serie de portrete ale vânătorilor de carne de porc, înfățișați alături de prada lor, încadrate într-un mod care evocă picturile tradiționale ale vânătorilor.

SPORT

Surprinzând drama și emoția Olimpiadei, Tokyo Twenty Twenty One realizată de fotograful de sport Adam Pretty (Australia) ilustrează forța și devotamentul sportivilor. Kuarup de Ricardo Teles (Brazilia) documentează un ritual al indigenilor brazilieni Xingu pentru a onora moartea, care include o artă marțială numită Huka-huka – cei comemorați anul acesta au fost predominant victime ale virusului Covid-19. Loyal Fans de Roman Vondrouš (Republica Cehă) portretizează zelul și devotamentul fanilor clubului de fotbal Bohemians Prague 1905, care nu au fost descurajați de restricțiile pandemice, aducându-și propriile scări pentru a urmări meciurile peste gard.

 

Natură statică

 

În seria From Nigeria to Nässjö, Cletus Nelson Nwadike (Suedia) fotografiază obiecte în zăpadă care îi amintesc în mod special de casă, un mod de a-și plânge mama, care n-a reușit să obțină o viză pentru a-și vizita familia. Pentru Constellation Haruna Ogata (Japonia) & Jean-Etienne Portail (Franța) au creat sculpturi abstracte și colorate pe care le-au fotografiat apoi ca serie de compoziții grafice elegante. Concordia de Alessandro Gandolfi (Italia) se concentrează pe o serie de bunuri salvate din epava Costa Concordia, o navă de croazieră care s-a scufundat în 2012, luând viețile a 12 persoane.

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ

 

The Fox’s Tale de Milan Radisics (Ungaria) urmează observațiile fotografului în decursul a opt luni, timp în care a petrecut fiecare noapte fotografiind o vulpe tânără vizitându-i grădina din spatele casei.  Absolute Beginner de Oana Baković (România) este o serie de imagini care explorează marea varietate și frumusețe a florei din zona locală a fotografului. Exotic Appetite – Inside the Italian Exotic Animal Trade, lucrarea fotojurnalistului și câștigătorului titlului Fotograful anului 2019, Federico Borella (Italia) atrage atenția asupra comerțului cu animale exotice în Italia, unde acestea sunt expuse și vândute pentru profituri uriașe.

Lucrările fotografilor finaliști și selecționați în categoria Professional au fost evaluate de: Rahaab Allana, Curator și Editor, Fundația Alkazi pentru Arte New Delhi; Ângela Ferreira, artist, curator independent de fotografie și cercetător post-doctoral la Escola de Belas Artes Universidade Federal din Rio de Janeiro Brazilia; Deborah Klochko, Director Executiv și Curator Șef al Muzeului de Arte Fotografice, San Diego, Statele Unite; Richmond Orlando Mensah, Fondator și Director Creativ, Manju Journal, Ghana; și Mike Trow, Curator independent și Foto Editor, Președinte al Juriului.

Vorbind în numele juriului, Președintele acestuia, Mike Trow a transmis: „Finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă a competiției Sony World Photography Awards 2022 au lucrări la fel de diverse, provocatoare și, cred, la fel de puternice ca întotdeauna. Standardul de lucru în categoria Professional m-a surprins prin profunzimea și varietatea sa. În anumite momente, s-ar putea să fi simțit cu toții criza în curs de desfășurare cauzată de Covid, care a însemnat că lumea s-a închis, dar când analizăm aceste proiecte este clar că nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Să avem șansa de a vedea atât de multă muncă din întreaga lume ne face să ne simțim atât copleșiți, cât și plini de energie. Importanța fotografiei în interpretarea lumii noastre, aducând în prim-plan probleme vitale umanitare, de mediu și emoționale, acoperind în același timp categorii atât de diverse precum Sport, Creativitate și Peisaj, fac această competiție atât de interesantă. Privind fotografiile și având provocarea de a de a le interpreta în mod deschis și sincer este un privilegiu, iar alături de un astfel de juriu atent, academic și global, sper că am reușit în misiunea noastră de a continua să evidențiem vitalitatea și puterea fotografiei.”

 

Câștigătorii globali ai categoriilor Student, Youth, Open și Professional din cadrul competiției Sony World Photography Awards 2022 vor fi anunțați pe 12 aprilie 2022 și vor fi prezenți în cadrul expoziției de la Somerset House, Londra în perioada 13 aprilie – 2 mai 2022. Pentru mai multe informații despre câștigători și listele scurte, vă rugăm accesați www.worldlphoto.org

FINALIȘTII COMPETIȚIEI 2022 ȘI LISTELE SCURTE

 

ARHITECTURĂ & DESIGN:

Finaliști:

Javier Arcenillas, Spania

Yun Chi Chen, Taiwan

Domagoj Burilović, Croația

Lista scurtă:

Jason Au, Hong Kong

Serena Dzenis, Australia

Khalid Najib, Teritoriul Palestinian

Rene Cassio Scholz, Germania

Mark Henley, Regatul Unit

CREATIVITATE:

Finaliști:

Raphaël Neal, Regatul Unit

Alnis Stakle, Letonia

Sarah Grethe, Germania
Lista scurtă:

Ioana Moldovan, România

Peter Franck, Germania

Hugh Kinsella Cunningham, Regatul Unit

Julia Ovchinnikova, Federația Rusă

Marius Ionut Scarlat , România

Alejandra Aragón, Mexic

PROIECTE DOCUMENTARE:

Finaliști:

Jan Grarup, Danemarca

Fabian Ritter, Germania

Win McNamee, Statele Unite

Lista scurtă

Alejandro Cegarra, Venezuela

Havard Bjelland, Norvegia

Kyaw Zay Yar Lin, Myanmar

Andrea Bettancini, Italia

Moses Omeogo, Germania

MEDIU:

Finaliști:

Shunta Kimura, Japonia

Giacomo d’Orlando, Italia

Gideon Mendel, Africa de Sud

Lista scurtă:

Lieven Engelen, Belgia

Mehdi Mohebi Puor, Republica Islamică Iran

J Henry Fair, Statele Unite

Kikoh Matsuura & Kazuki Ide, Japonia

PORTRET:

Finaliști:

George Tatakis, Grecia

Adam Ferguson, Australia

Brent Stirton, Africa de Sud

Lista scurtă:

Vladimir Frumin, Federația Rusă

Joan-Ramon Manchado, Spania

Phillip Walter Wellman, Statele Unite

Areshina Nadezhda, Federația Rusă

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ:

Finaliști:

Milan Radisics, Ungaria

Oana Baković, România

Federico Borella, Italia

Lista scurtă:

Paola Lai, Italia

Arun Kuppuswamy Mohanraj, Regatul Unit

Debora Lombardi, Italia

Graeme Purdy, Regatul Unit

Amin Mezian, Spania

PEISAJ:

Finaliști:

Andrius Repšys, Lituania

Gareth Iwan Jones, Regatul Unit

Lorenzo Poli, Italia

Lista scurtă:

Martin Broen, Statele Unite

Mihails Ignats, Latvia

Jonas Daley, China Continentală

Manuel Enrique González Carmona, Spania

Majid Hojjati, Republica Islamică Iran

Milan Radisics, Ungaria

SPORT:

Finaliști:

Roman Vondrouš, Republica Cehă

Adam Pretty, Australia

Ricardo Teles, Brazilia

Lista scurtă:

André Pitome Ávila, Brazilia

Bradley Kanaris, Australia

Jesús Arvizu, Mexic

Pan Liao, China Continentală

Luis Tato, Spania

PORTOFOLIU:

Finaliști:

Anna Neubauer, Austria

Julian Anderson, Regatul Unit

Hugh Fox, Regatul Unit

Lista scurtă:

Luca Locatelli, Italia

Sara Goli, Republica Islamică Iran
Adrees Latif, Statele Unite

Mikołaj Marczuk, Polonia

Marlena Waldthausen, Germania

NATURĂ STATICĂ:

Finaliști:

Cletus Nelson Nwadike, Suedia

Haruna Ogata (Japonia) & Jean-Etienne Portail (Franța)

Alessandro Gandolfi, Italia

Lista scurtă:

Bence Kalmar, Ungaria

Céline Pannetier, Franța

Graziella Cerveira Nunes, Brazilia

Ichio Usui, Japonia
Reinis Hofmanis, Letonia


NOTE:

DESPRE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Produsă de World Photography Organisation, competiția de nivel internațional Sony World Photography Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul fotografic global. Aflată la cea de-a 13a ediție,

expoziția cu intrare liberă este o voce a fotografiei globale și oferă o perspectivă vitală asupra artei fotografice contemporane. Aflată deja la cea de-a 15a ediție, competiția cu înscriere gratuită reprezintă o voce globală a fotografiei, oferind perspective vitale în ceea ce privește fotografia contemporană și oferindu-le atât artiștilor consacrați, cât și celor în curs de formare, Sony World Photography Awards oferă oportunități pentru expunerea muncii lor, la nivel mondial. În plus, competiția recunoaște munca celor mai influenți artiști care lucrează în acest mediu, prin intermediul Outstanding Contribution to Photography Awards; printre cei care au primit această distincție se numără Martin Parr, William Eggleston și Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide. Premiile promovează lucrările fotografilor câștigători și ale celor aflați pe lista scurtă, în cadrul unei expoziții prestigioase anuale organizate la Somerset House din Londra. Pentru rezervarea de bilete, accesați worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition. Hashtag-urile pe care le puteți urmări sunt #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

DESPRE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation este o platformă globală de top dedicate dezvoltării și evoluțiilor culturii fotografice. Inițiativele noastre referitoare la competiție oferă oportunități valoroase pentru artiștii care lucrează în domeniul fotografiei și ajută la dezvoltarea subiectelor referitoare la lucrările lor. Prin evenimentele noastre, jucăm un rol cheie în stimularea evoluției pieței de artă contemporană în ceea ce privește fotografia și ne dorim să stimulăm interacțiunea audienței cu acest mediu de exprimare. Portofoliul World Photography Organisation include: Sony World Photography Awards, una dintre cele mai mari competiții de fotografie la nivel global, PHOTOFAIRS Shanghai, cel mai important târg din Asia Pacific, dedicat operelor de artă pe bază de fotografie și artă digitală și Photo London – târgul international anual de la at Somerset House, Londra. www.worldphoto.org

SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation este o companie de divertisment creativ cu o fundație solidă în domeniul tehnologiei. De la servicii de Gaming și servicii de rețea, la Muzică, Imagini, Produse și Soluții Electronice, Soluții din domeniul Imagisticii și Tehnologiilor de Detectare și Servicii Financiare – misiunea Sony este aceea de a învălui lumea în emoție, prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații accesați sony.com/en

SONY CORPORATION

Sony Corporation este responsabilă pentru divizia Products & Solutions (EP&S) din cadrul Sony Group. Cu viziunea de a „continua să ofere Kando și Anshin oamenilor și societății din întreaga lume, prin dezvoltarea tehnologiei și prin adresarea noilor provocări”, Sony va continua să creeze produse și servicii în segmente precum home entertainment & sunet, imagistică și comunicații mobile. Pentru mai multe informații accesați sony.net

CREDITE IMAGINI

DE LA STÂNGA LA DREAPTA, PE RÂND:
© Adrees Latif, Statele Unite, Lista scurtă, categoria Professional, Portofoliu, Sony World Photography Awards 2022

© Fabian Ritter, Germania, Finalist, categoria Professional, Proiecte Documentare, Sony World Photography Awards 2022

© Andrea Bettancini, Italia, Lista scurtă, categoria Professional, Proiecte Documentare, Sony World Photography Awards 2022

© Hugh Kinsella Cunningham, Regatul Unit, Lista scurtă, categoria Professional, Creativitate, Sony World Photography Awards 2022

© Luca Locatelli, Italia, Lista scurtă, categoria Professional, Portofoliu, Sony World Photography Awards 2022

© Serena Dzenis, Australia, Lista scurtă, categoria Professional, Arhitectură & Design, Sony World Photography Awards 2022

© Raphaël Neal, Regatul Unit, Finalist, categoria Professional, Creativitate, Sony World Photography Awards 2022

© Anna Neubauer, Austria, Finalist, categoria Professional, Portofoliu, Sony World Photography Awards 2022

© Adam Ferguson, Australia, Finalist, categoria Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2022

© Georgios Tatakis, Grecia, Finalist, categoria Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2022

© Areshina Nadezhda , Federația Rusă, Lista scurtă, categoria Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2022

© Phillip Walter Wellman, Statele Unite, Lista scurtă, categoria Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2022

© Oana Baković, România, Finalist, categoria Professional, Viață Sălbatică & Natură, 2022 Sony World Photography A

Lasă un răspuns