• Acasă
  • Diverse
  • Educatie financiara oferita de Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  

Educatie financiara oferita de Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  

Nevoia de educație financiară în rândul romanilor, este adesea demonstrată cu ajutorul unor rate alarmante ale falimentului, niveluri ridicate ale datoriilor consumatorilor, rate scăzute de economii și alte rezultate negative care pot fi rezultatul unui management financiar deficitar al familiei și al nivelurilor scăzute de alfabetizare financiară. Răspunsul colectiv al organizațiilor publice și private la nevoia acceptată și adesea demonstrată de educație financiară a fost impresionant ca dimensiune și amploare. Acest articol oferă o privire de ansamblu asupra gamei largi de programe menite să îmbunătățească alfabetizarea financiară a romanilor, precum și o scurtă trecere în revistă a dovezilor actuale ale eficacității programelor de educație financiară. Pledăm pentru adoptarea unui cadru sau a unei abordări cuprinzătoare a evaluării pentru a-i ajuta pe cei care în prezent oferă și planifică să furnizeze educație financiară și să evidențieze unele dintre provocările cheie. O abordare pe cinci niveluri a evaluării programului este descrisă și schițată pentru a oferi un cadru general pentru a ghida evaluarea educației financiare.

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigilor In Domeniul Bancar(CSALB) este o entitate juridica autonoma, neguvernamentala, apolitica, fara scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridica, privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti.

CSALB intermediaza gratuit negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Acestia pun la dispozitie tuturor comerciantilor, din orice judet al tarii, sansa de a trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigilor, completand un formular online direct de pe site-ul csalb.ro

Mulți consumatori nu înțeleg finanțele, modul în care funcționează creditul și potenţialul impact cu privire la educatie financiare, pe care deciziile financiare proaste le pot crea timp de mulți, mulți ani. De fapt, lipsa de înțelegere financiară a fost semnalată ca fiind unul dintre principalele motive pentru care mulți romani se luptă cu economisirea și investiția.

CSALB gestionează infrastructura necesară pentru a oferi soluționarea alternativă a litigiilor prin două tipuri de proceduri: procedurală cu soluție propusă (Concilierea) și procedurală cu soluție impusă (Arbitrajul) – ambele denumite proceduri SAL. Aceste proceduri sunt opționale, voluntare și distincte de cele utilizate în sălile de judecată (extrajudiciare).

Conciliatorii transmit sfaturi consumatorilor și recomandări către bănci, pentru o derulare mai eficientă a negocierilor în cadrul CSALB. Conciliatorii sunt personajele cheie în aceste negocieri pentru că intermediază găsirea unei soluții amiabile, iar la final propun o rezolvare pe care părțile o pot accepta sau o pot respinge.

 În cazul în care problema nu a fost rezolvată direct cu instituția financiar-bancară, consumatorul poate contacta CSALB. Conciliatorii evaluează situația pe baza documentelor aflate la dispoziția consumatorilor și comercianților, apoi propun/implementa o soluție a litigiului. În cazul SAL, conciliatorii pot dobândi cunoștințe despre principiile juridice comerciale și generale, precum și pot soluționa litigiile aflate în curs.

Lipsa de alfabetizare financiară afectează oamenii din economiile dezvoltate sau avansate, precum și pe cei care trăiesc în economii emergente sau în curs de dezvoltare. De asemenea, consumatorii din economiile avansate nu reușesc să demonstreze o înțelegere puternică a principiilor financiare care îi pot ajuta să înțeleagă și să negocieze peisajul financiar, să gestioneze eficient riscurile financiare și să evite capcanele financiare.

Dacă dorești să obții informații suplimentare poți accesa și vizualiza unul dintre  interview-uri

Lasă un răspuns