• Acasă
  • Sport
  • Mari echipe de fotbal de-a lungul istoriei – partea 2

Mari echipe de fotbal de-a lungul istoriei – partea 2

Prima competiție oficială de fotbal între cluburi a fost Cupa Angliei. Fondată în anul 1871, aceasta s-a jucat în fiecare an, mai puțin în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 20 iulie 1871 C. W. Alcock a propus Asociației de Fotbal (FA) înființarea unei cupe de tip eliminatoriu pentru toate cluburile de fotbal care aparțin de FA, unde caștigătorul să primească un trofeu.

Propunerea secretarului general al FA a fost acceptată, iar prima ediție a Cupei Angliei a debutat pe 15 noiembrie 1871. Deși la competiție puteau participa 50 de echipe, doar 12 și-au confirmat prezența: Barnes, Civil Service, Clapham Rovers, Crystal Palace, Hampstead Heathens, Harrow Chequers, Harrow School, Lausanne, Royal Engineers, Upton Park, Wanderers și Windsor Home Park.

Înainte de începerea primei runde s-au retras echipele Harrow School, Lausanne și Windsor Home Park, numărul echipelor participante reducandu-se astfel la nouă. Totuși, șase noi echipe de fotbal au fost de acord să participe la competiție, inclusiv cea mai bună echipă din Scoția, Queen’s Park. Primul gol al competiției a fost înscris de către Jarvis Kenrick de la echipa Clapham Rovers.

În finala disputată pe 16 martie 1872 au participat echipele Wanderers și Royal Engineers. Echipa Wanderers a depășit în semifinale pe favorita competiției, Queen’s Park, cel mai vechi club din Scoția. În prima semifinală, scorul a fost egal, 0 la 0. Cea de a doua semifinală între cele două echipe nu s-a mai disputat deoarece echipa din Glasgow nu a mai putut să revină la Londra, retrăgandu-se din competiție. Trofeul a fost adjudecat de echipa Wanderers, prin golul înscris de Motron Betts, după 15 minute de joc.

Astfel, Wanderers a devenit cel mai bun club de fotbal din lume, după caștigarea primului trofeu oficial de fotbal. Însă povestea acestui club, unul dintre cele mai importante din istoria fotbalului englez, nu se oprește cu caștigarea primei ediții a Cupei Angliei în 1872.

Între 1872 și 1878 a caștigat prestigioasa competiție fotbalistică de cinci ori, în anii 1872, 1873, 1876, 1877 și 1878, fiind, alături de Blackburn Rovers, singura echipă de fotbal cu trei victorii consecutive în această competiție. Un total de 35 de jucători au participat la cele cinci finale caștigate de Wanderers în anii 70 ai secolului al 19-lea. Un total de 18 jucători au participat în finalele din 1872 și 1873, iar 17 au participat la jocurile din 1876-1878.

 

Un moment de referinta din istoria clubului Wanderers FC a fost dubla amicala cu cealalata mare echipa a momentului din insulele Britanice, Queen’s Park. Primul meci, desfasurat la Glasgow s-a terminat dezastruos pentru echipa engleza, care deși a venit cu cel mai bun 11, a fost surclasata de scotieni cu 5 la 0. La începutul anului următor echipa din Scotia a venit la Londra unde a fost invinsa cu 2 la 0. Aceasta a fost prima înfrângere suferita de clubul scotian de la formarea sa cu noua ani înainte.

La trei saptamani după ce Wanderers a câștigat ultima sa Cupa a Angliei în 1878, echipa a disputat cu castigatoarea Cupei Scotiei din acel an, Vale of Leven, un meci simbolic pentru a determina care este cea mai buna echipa din Marea Britanie. Wanderers a pierdut cu 1 la 3.

 

Clubul a pierdut mulți jucatori importanti după anul 1878, iar începând cu 1881 echipa a jucat un singur meci pe an, de Crăciun cu echipa de fotbal a Școlii Harrow. Ultima confruntare intre cele doua echipe s-a disputat în decembrie 1887, fiind pierdut de Wanderers cu scorul de 1 la 3.

Lasă un răspuns