The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

The Lord of the Rings: The Return of the King (Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui) este un film epic de fantezie din 2003 regizat de Peter Jackson. Acesta este ultimul film din trilogia Stăpânul Inelelor. Filmul este inspirat din volumele al doilea și al treilea din Lord of the Rings, scrisă de J.R.R. Tolkien. P

Prima ecranizare a avut loc pe 17 decembrie 2003, iar filmul a devenit unul dinte cele mai de succes filme din lume, atât din punct de vedere comercial, cât și din punct de vedere al recenziilor primite de la diverși critici film. Este considerat a fi unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată.

A fost al doilea film din istorie, dup Titanic, care a avut încasări de peste un miliard de dolari – reușind un total de 1,12 miliarde de dolari – cât și filmul cu cele mai mari încasări din 2003. Bugetul a fost de 100 de milioane de dolari.

La ediția cu numărul 76 a premiilor OSCAR din februarie 2004 a câștigat premii la toate categoriile la care a fost nominalizat, 11, stabilind astfel un nou record, inclusiv Cel mai Bun Film, fiind prima producție de fantezie care a câștigat acest premiu.

A fost, de asemenea, cel de-al doilea film sequel care a câștigat premii la categoriile de Cel mai Bun Film și Cel mai Bun Regizor, după ”Godfather partea a II-a”.

LOTR este, alături de Ben-Hur și Titanic, producția cinematografică cu cele mai multe premii Oscar obținute, repsectiv 11. Deși a primit Oscar-ul pentru cel mai bun film, nu a fost inclus în lista celor mai bune 10 filme ale anului de către National Board of Review.

 

Câte premii Oscar a obținut?

Premiile Oscar obținute (2004):
Cel mai bun film – Peter Jackson, Barrie Osborne și Fran Walsh
Cel mai bun regizor – Peter Jackson
Cel mai bun scenariu adaptat – Philippa Boyens, Fran Walsh și Peter Jackson
Cele mai bune decoruri – Dan Hennah, Grant Major și Alan Leele mai bune costume – Ngila Dickson și Richard Taylor
Cel mai bun machiaj – Pete King și Richard Taylor
Cea mai bună coloană sonoră – Howard Shore
Cea mai bună melodie originală – Howard Shore, Fran Walsh și Annie Lennox pentru melodia ”Into the West
Cel mai bun mixaj sonor – Christopher Boyes, Michael Hedges, Hammond Peek și Michael Semanick
Cel mai bun montaj – Jamie Selkirk
Cele mai bune efecte vizuale – Randall William Cook, Alex Funke, Joe Letteri și Jim Rygiel

Vezi detalii pe IMDb.

Lasă un răspuns