• Acasă
  • Lifestyle
  • Filmele cu cele mai multe premii OSCAR câștigate: Ben-Hur (1959)

Filmele cu cele mai multe premii OSCAR câștigate: Ben-Hur (1959)

De-a lungul timpului, încă de la începuturile artei cinematografice, oamenii au dorit să vizioneze cele mai interesante și mai bune filme. Întotdeauna au fost în căutarea unei opere de artă cinematografice. Dorința pentru frumos și excepțional este ceva natural omului.

Astfel ei au creat diverse repere și coordonate pentru a stabilii astfel de lucruri. Au realizat diverse gale și concursuri create pentru a determina excelența în cinematografie. Unul dintre aceste repere cinematografice este și Gala Premiilor Academiei Americane de Film, cunoscute popular sub numele de Premiile Oscar.

Începând cu anul 1929 Academia Americană de Film a început să acorde, în fiecare an, premii pentru varii merite artistice și tehnice din industria filmului, recunoscând excelența din anul anterior, așa cum a fost votat de membrii Academiei.

Numele oficial al premiului este Academy Award of Merit, deși denumirea sa populară este Oscar. Statueta, reprezentând o figură stilizată a unui cavaler care ține sabia unui cruciat în picioare pe o rolă de film cu cinci spițe care semnifică cele cinci ramuri originale ale Academiei (actori, directori, producători, tehnicieni și scriitori), a fost realizată prima dată de sculptorul originar din Los Angeles, George Stanley după un desen al directorului de artă a MGM, Cedric Gibbons.

Statueta are o înălțime de 13,5 inch și o greutate de 8,5 pounds. Este considerat a fi cel mai prestigios premiu din cinematografie, urmat de Globul de Aur. Până în prezent au avut loc 90 de ediții ale acestui prestigios cinematografic.

Voi prezenta în acest articol o serie de filme care au câștigat cele mai multe și importante premii OSCAR. Am să iau în calcul numărul de premii câștigate, numărul total de nominalizări și importanța premiilor câștigate.

Trei filme își împart distincția de producții cu cele mai multe premii câștigate: Titanic, Ben-Hur și Stăpânul Inelelor: Reîntoarcerea regelui. Acestea au câștigat câte 11 premii, inclusiv distincția de Cel mai Bun Film.

 

Ben-Hur (1959)

 

”Ben-Hur” este un film epic dramatic, cu subiect religios, regizat de către William Wyler și care îl are ca personaj principal pe actorul american Charlton Heston, care îl interpretează pe Iuda Ben-Hur.

Filmul a avut premieră în data de 18 noiembrie 1959 la cinematograful „Loew’s” din New York. Este o reecranizare a filmului din 1925 cu același nume și a fost adaptat după romanul lui Lew Wallace, „Ben-Hur: A Tale of the Christ” („Ben-Hur: O poveste despre Cristos”, apărut în 1880”).

Prin  ce se remarca Ben-Hur?

Filmul se remarcă prin faptul că avut cel mai mare buget al oricărui film produs până atunci (15,175 milioane dolari) și cel mai mare platou de filmare, întins pe o suprafață de 1,2 km pătrați. Multor actori renumiți ai epocii l-i s-a oferit rolul lui Judah Ben-Hur înaintea lui Charlton Heston. Burt Lancaster a refuzat rolul lui Ben-Hur deoarece „nu îi plăceau moralele violente ale poveștii”. Paul Newman l-a refuzat deoarece considera ca nu avea picioare potrivite pentru a purta tunică.

 

Filmul a avut cele mai mari încasări din 1959 și a devenit, la momentul respectiv, după filmul ”Aripile Vântului”, ecranizarea cu cele mai mari încasări din istorie, 146,9 milioane de dolari.

Astăzi, Ben-Hur este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari filme din toate timpurile, iar în 1998, Institutul American de Film l-a clasat pe locul 72 în topul celor mai bune filme americane și al doilea cel mai bun film epic american.

Consiliul American de Conservare a Filmelor l-a ales pentru a fi păstrat de către Registratura Națională de Film a Bibliotecii Congresului, fiind un film ”semnificativ din perspectivele culturale, istorice, sau estetice”. Filmul a câștigat multe alte distincții prestigioase contemporane.

Cate premii Oscar a obținut Ben-Hur?

Filmul a fost nominalizat la 12 premii Oscar și a câștigat un număr record de categorii, 11. În plus, producția a adunat și trei Globuri de Aur.

Premii obținute:

Cel mai bun film, oferit producătorului Sam Zimbalist
Cel mai bun actor, oferit actorului Charlton Heston
Cel mai bun rol secundar masculin, oferit actorului Hugh Griffith
Cel mai bun regizor, oferit lui William Wyler
Cele mai bune decoruri, oferite colectivului format din William Horning, Hugh Hunt și Edward Carfango
Cea mai bună imagine color, oferită lui Robert Surtees
Cea mai bună creație de costume, oferită lui Elisbeth Haffenden
Cele mai bune efecte speciale, oferite colectivului format din A. Arnold Gillepsie (vizuale), Robert MacDonald (vizuale) și Milo B. Lory (efecte acustice)
Cel mai bun montaj, oferit colectivului format din John D. Dunning și Ralph E. Winters
Cea mai bună muzică de film, oferită lui Miklós Rózsa
Cea mai bună coloană sonoră, obținută de Franklin Milton

Vezi detalii pe IMDb.

Lasă un răspuns