• Acasă
  • Sport
  • Mari echipe de fotbal de-a lungul istoriei – partea 1
ÎnSport

Mari echipe de fotbal de-a lungul istoriei – partea 1

Jocul de fotbal (asocciation football, soccer) este un joc de echipă care se joacă cu ajutorul unei mingi sferice între două echipe formate din 11 jucători. Fotbalul este jucat de peste 250 de milioane de fotbaliști din peste 200 de state, fiind cel mai popular sport din lume.

Jocul modern își are originea în 1863, când legile jocului au fost inițial codificate în Anglia de Asociația de Fotbal. Regulile moderne ale jocului de fotbal sunt o încercare de a standardiza și unifica diferitele forme de jocuri de fotbal care erau jucate în școlile din Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea. Universitatea Cambridge a lansat un set de reguli în 1848, acestea influențând într-o mare măsură regulile (codurile) viitoare, inclusiv cele de fotbal. Primele cluburi de fotbal și-au format propriile reguli, un caz notabil fiind cel al echipei Sheffield Football Club.

În seara zilei de 26 octombrie 1863, reprezentanții mai multor cluburi de fotbal din Londra s-au întâlnit la Taverna francmasonilor Long Acre din Covent Garden. Aceasta a fost prima întâlnire a Asociației de Fotbal (FA). FA a fost primul corp de fotbal oficial din lume.

Prima competiție oficială de fotbal din lume este Cupa Angliei, fondată în 1871, iar primul meci de fotbal oficial între două reprezentative naționale s-a desfășurat în 1872. Cele mai vechi echipe de fotbal s-au format de asemenea în Anglia. De aceea, multe dintre marile echipe de fotbal din acest articol sunt englezești.

Acest articol dezbate și prezintă mari echipe de fotbal de-a lungul timpului. Ce înseamnă echipă mare de fotbal? Acest lucru este lăsat la latitudinea autorului, dar, în principiu, o echipă mare de fotbal este una care a câștigat trofee, atât pe plan intern, cât și internațional, o echipă care a lăsat o impresie de durată în plan fotbalistic, o echipă care a creat istorie. Ordinea în care sunt prezentate aceste echipe este una cronologică.

Dar mai întâi puțină istorie despre primele cluburi de fotbal din istorie.

În anul 1796 se înregistrează ultimele întâlniri ale ”Societății de Gimnastică”, un club sportiv londonez care era axat pe jocul de fotbal (nu este vorba de jocul modern) și wrestling. Acesta este probabil primul club de fotbal (din nou, nu din perspectiva modernă a jocului de fotbal) din istorie. Denumirea de ”Societate de Gimnastică” era folosită în mod curent pentru a desemna un organism sportiv similar cu cel al clubului de sport sau de fotbal din ziua de azi.

Prima asociație sportivă care are o activitate dedicată jocului de fotbal (nu în sensul modern al termenului) și prima care se declară club de fotbal este Foot-Ball Club, din Edinburgh, Scoția. Acesta a activat între anii 1824 și 1841. Nu sunt cunoscute regulile sau versiunea de fotbal practicată de către acest club.

Universitatea din Cambridge susține că clubul său de fotbal, Cambridge University Association Football Club este cel mai vechi club de fotbal care joacă după regulile moderne ale jocului. Publicațiile oficiale universitare susțin că clubul de fotbal s-a format în 1856 sau 1857, fiind cel mai vechi club de fotbal din lume. Cele mai vechi dovezi ale existenței acestui club de fotbal datează din 1856 din ”Legile clubului de fotbal al Universității”, expuse la Școala din Shrewsbury.

***

Pe 24 octombrie 1857 este fondat clubul de fotbal Sheffield F.C. Clubul este considerat oficial de către organele de conducere ale Federației Engleze de Fotbal și FIFA drept cel mai vechi club de fotbal din lume. Este cel mai vechi club independent documentat, non-universitar, neafiliat nici unei instituții. Clubul juca după regulile de la Sheffield și nu adoptat decât în 1877 regulile oficiale ale Federației Engleze de Fotbal. În 2004 au primit din partea FIFA distincția Ordinul de Merit, premiu acordat doar încă unei echipe, Real Madrid. Deci putem spune că Sheffield F.C. este prima mare echipă de fotbal din istorie, din prisma faptului că este primul club de fotbal fondat.

Un alt club de fotbal care a făcut istorie este Hallam F.C., care juca după Regulile de la Sheffield. Fondat pe 4 septembrie 1860, este al doilea club de fotbal din lume. Acesta a disputat primul derby din istorie cu Sheffield F.C. la sfârșitul anului 1860. Primul Derbi al Regulilor, denumirea dată jocurilor între cele două echipe, s-a desfășurat pe 26 decembrie 1860 pe terenul celor de la Hallam. Sheffield F.C. se pare că a ieșit câștigătoare cu scorul de 2 la zero. Cea mai bună performanță a clubului datează din 1867, atunci când a câștigat Cupa Youdan – o competiție de fotbal desfășurată în orașul Sheffield, fiind prima competiție de fotbal din Anglia, respectiv din lume. Jocurile se desfășurau după Regulile de la Sheffield. Finala s-a desfășurat pe 5 martie 1867 și s-a soldat cu victoria lui Hallam F.C. în fața echipei Norfolk, scorul fiind de 2-0.

În 1862 este fondat primul club profesionist de fotbal, Notts County, echipă considerată a fi unul dintre pionierii jocului de fotbal modern.

În luna februarie a anului 1868 o nouă competiție de fotbal a avut loc în orașul Sheffield. Denumită Cromwell Cup, competiția era deschisă cluburilor care nu aveau mai mult de doi ani de existență. Doar patru echipe s-au înscris în această competiție. Finala s-a desfășurat pe 15 februarie 1868 și a fost câștigată de The Wednesday (actuala echipă Sheffield Wednesday) în fața celor de la Garrick F.C., marii favoriți. Scorul a fost de 1-0, după prelungiri.

Între 1870 și 1872, secretarul FA, Charles W. Alcock a organizat cinci meciuri între naționalele Angliei și Scoției.
Pe data de 5 martie 1870 Federația Engleză de Fotbal a organizat un prim meci între echipe de jucători englezi și scoțieni. Jocul s-a desfășurat pe stadionul The Oval din Kennington. Echipa națională a Scoției era compusă doar din jucători scoțieni care activau în Londra, și nu este considerată a fi o reprezentativă a Scoției în adevăratul sens al cuvântului. Cu toate acestea, toți jucătorii „londonezi scoțieni” aveau rădăcini care i-ar fi calificat să joace pentru Scoția în conformitate cu regulile moderne, astfel încât se poate argumenta că acest joc a fost primul meci de fotbal internațional. Primul meci (neoficial) între naționalele Angliei și Scoției s-a terminat 1-1. Scoțienii au înscris primii prin Robert Crawford, în minutul 75, fiind egalați în minutul 89 de către englezi, prin golul lui Alfred Baker. Căpitanul englezilor era Charles W. Alcock – promotorul acestui prim joc între două echipe internaționale și creator al Cupei Angliei, secretar al Federației Engleze de Fotbal. Până în 1872 cele două reprezentative au mai susținut încă patru meciuri neoficiale. În trei dintre ele Anglia a ieșit câștigătoare, un alt meci terminându-se la egalitate. Primul meci internațional recunoscut de către FIFA, Scoția vs. Anglia, s-a desfășurat pe 30 noiembrie 1872, la Glasgow, și s-a terminat (din nou) la egalitate. Scorul a fost de 0 la 0. În cel de-al doilea meci oficial între cele două echipe, desfășurat la Londra, în data de 8 martie 1873, naționala Angliei a câștigat cu scorul de 4-2. Deci putem concluziona că prima mare echipă, la nivel de reprezentative naționale, este cea engleză din perioada 1870-1873.

Lasă un răspuns