Opel Corsa D – micul ajutor prin oraș

Opel Corsa este o mașină de clasă mică (sau supermini, subcompactă, sau care face parte din Segmentul B al autovehiculelor), care este, ca dimensiuni, între automobilele de clasă mini şi cele ale unui automobil mic de familie. Este produsă de către fabricantul german Opel în fabrici din Germania, la Eisenach și Spania, la Zaragoza şi a fost lansată în 1982.

Momentan, este la a cincea generație, şi anume Corsa E. Opel Corsa nu a fost comercializată niciodată pe piața americană sau canadiană. În acest articol vom vorbi de ce-a de a patra generație, Opel Corsa D.
După trei generații, în 2006 apare Opel Corsa D.

Această generație venea în trei variante, cu 3 uși, cu 5 uși, plus un mini-van bazat pe modelul de 3 uși. Generația a patra a fost produsă timp de 9 ani, până în 2014. Designerul Niels Loeb a conceput caroseria Corsei D.

Corsa D nu a fost niciodată comercializată pe piața din Japonia, din cauza faptului că Opel s-a retras în 2006 din cauza vânzărilor mici. Pentru puțin timp Opel a comercializat în Australia acest model. La mai puțin de un an de la lansare, Opel Australia a încetat operațiunile, scoțând Corsa D de pe piața auto australiană.

Opel Corsa D a fost construită pe platforma SCCS, proiectată alături de la ingineri de la General Motors și Fiat. Astfel, alte mașini construite pe aceeași platformă sunt Fiat Grande Punto și Alfa Romeo MiTo. În Marea Britanie, revista auto “What a Car?” acordat Corsei D distincția de Mașină a Anului în 2007.

Corsa D s-a poziționat pe locul al doilea în clasamentul Mașina Anului în Europa în 2007, la doar două puncte de Ford S-Max.
La testarea elementelor de siguranță de către Euro NCAP în 2006, Opel Corsa D a primit cinci stele pentru pasagerii adulți, trei stele pentru copii și trei stele pentru protecția pietonilor și un scor total de 34 de puncte din 37.

Ce motorizari are?

Mașina vine cu mai multe motorizări, atât pe benzină, cât și pe motorină. Din punct de vedere al emisiilor, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină. LA fel și când vine vorba de consumul de carburant.Cel mai mic motor are doar 998 cc și produce doar 59 CP.

Având în vedere că mașina cântărește 1,1 tone, motorul acesta ar părea prea mic și subdezvoltat. Cel mai mare motor pe benzină avea 1598 cc și dezvolta 189 de cai putere. Varianta Diesel are două motoare de de 1.3 și 1.7 CDTI. Motorul de 1.3 venea în două variante, de 74 cp și 89 cp, iar cel de 1.7 avea puterea de 123 cp.

Ce îmbunătățiri s-au adus modelului?

În noiembrie 2010 Opel Corsa D a avut parte de un facelift major. Partea frontală a mașinii a fost restilizată, o grilă de aer diferită de prima versiune, o bară de protecție cu design nou și faruri ”Eagle Eye” asemănătoare modelului Insignia.

Odată cu faceliftul, mașina a primit și o serie nouă de motoare pe benzină și motorină, care respectă normele de poluare Euro 5. Manevrabilitatea automobilului a fost îmbunătățită. Din 2011 mașina a primit și funcția de start/stop pentru o economisire mai bună a carburantului.

În plus, Opel a scos și o variantă ecoFLEX, cu motoare diesel de 1.3 și 1.7 CDTI, care reducea consumul și mai mult. Cea mai puțin poluantă motorizare producea doar 95 g/km de emisii de dioxid de carbon.

De ce Opel Corsa D este considerata micul ajutor pentru oras?

Opel Corsa D este o mașină foarte bună pentru oraș din mai multe motive. În primul rând consumă puțin, în medie cam 5,5 litri pentru 100 de km, în varianta Diesel. În al doilea rând, este relativ mică, având o lungime de 4 metri și o lățime de sub 1,75 metri, ceea ce înseamnă că găsești mai ușor un loc de parcare.

Motorizarea diesel nu îți permite o accelerare imediată, dar nici nu îți trebuie pentru că Corsa este o mașină destinată orașului, nu o mașină sport.

Portbagajul este destul încăpător, având loc lejer mai multe plase pline ochi cu cumpărături. Dacă vrei să îți pui o bicicletă sau un cărucior de copii, atunci poți rabata bancheta din spate, pentru un spațiu suplimentar. Interiorul este unul simplist, cu plastice tari, de calitate.

Materialul din care e confecționat bordul este unul plăcut la atingere. Scaunele din față sunt destul de comode, dar nu te simți în nici un mod special atunci când ești așezat pe ele. Bancheta din spate este o idee mai confortabilă. Persoanele cu o înălțime moderată (1,60-1,85 m) au destul spațiu în habitaclu, înălțimea interiorului necreând probleme.

Per total, a patra generație a modelului Corsa este o mașină fiabilă, economică, care arată decent, nu extravagant (ceea ce înseamnă că nu este un magnet pentru hoți) și care se încadrează în sintagma de lucru german bine făcut.

Prețurile (Second Hand) variază între 3900 și 5500 de euro, ceea ce face ca modelul să candideze cu succes pentru o primă mașină pentru cei care au luat recent carnetul de conducere, și care vor să se ”antreneze” pe un model ieftin și bun, de încredere.

Lasă un răspuns